onsdag 9 mars 2016

Moa

Under dagens lektion fick vi själva titta på en halvtimmes lång dokumentärfilm om bomull under länken: www.ekillaslojd.weebly.com .


Om jag ska sammanfatta filmen så lärde jag mig väldigt mycket om bomull och hur man på olika sätt arbetar med matereal, former och mönster i andra länder. Filmen handlade dels om en kvinna, 52 åriga Anak, som berättade lite om hur de arbetar bland annat med vävning, på Bali, Indonesien. Hon berättar om hur hela vävningen går till för att framställa och tillverka ett tyg. Först färgar man in mönstret, den horisontella tråden i vävmaskinen. Mönstret ritas på bomullstrådarna och delas med hjälp av täckandre plastband på de delar av tyget som inte ska färgas. Då ser man sedan mönstret. Men när mönstret är färgat, blir den del man täckt med band, ej färgad. Sedan färgas trådarna och då används syntetiska färgämnen. När tyget sedan har torkat, tar man bort plastbanden och mönstret är färdigt. Efter det är det dags för att trä varpen, vävstolen. Då får man fram alla trådar.  Med hjälp av skytteln, som går fram och tillbaka, bildas tyget och dess mönster av alla gemensamma trådar tillsammans, som spänt dras genom skytteln.


Balis kulturhistoria är rik i både från konst och dans, till hantverk. Anak berättar att det indonesiska ordet "ikat" har två betydelse - "tråd" och "att knyta". Ikat är en slags vävning. Mönstret har en vag kontur. Ett indonesiskt mönster som är vanligt i Indonesien är blommönster. I Indonesien används naturliga växtfärger från naturen som från växter, bark, blad och frukter, vilket är otroligt bra för miljön, då man inte behöver tillverka färg i fabriker, med hjälp av giftiga ämnen som kan skada naturen och dess växthuseffekt.


På Malmöoperan, arbetar hantverkarna flitigt. När de ska tillverka kostymer som är inom en äldre tidsperiod, till exempel kläder från 1800-talet använder de speciella skisser, för att kunna framställa så verkliga kläder som möjligt till föreställningarna.


I över 80 länder odlas bomull. Bomullsfrön täcks med insektsmedel, för att kunna odlas och gro. Hela 25% av jordens förbrukning av insektsmedel går till bommullsodling. Man både konstgöder och bevattnar odlingsfälten. Det tar cirka 2 månader för en bomullsplanta att växa upp och bli stor och inom 6-8 månader är bommullen färdigodlad och utslagen. 10 000 liter vatten går till 1kg bomull. Efter att bomullen är färdigplockad, renas den på fabrik från smuts och orenheter. Bomullen fraktas till andra länder, där den kardas och spinns till tunn tråd. Sedan varpas trådarna och rullas upp på en rulle/bom. Efter det klistras och stärks varptrådarna med lim. Sedan vävs de och det vävda tyget fraktas till skrädderiet som tillverkar kläder.


Det finns både dam och herrskräddare som designar kläder.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar