onsdag 16 mars 2016

Louise Rosenholm - Sammanfattning av dokumentär om bomull

"Det vita guldet" brukar man kalla den där vita, fluffiga, och mysiga tussen. Ja, jag pratar om bomull. Frågan är om bomull är lika fantastiskt som det kan verka, allting har ju sin baksida, visst?

I dokumentären "Ren bomull, smutsig framställning" får vi börja med att följa med Camilla Thulin till Malmöoperan, där får vi veta hur kläder tillverkas för att bli så trovärdiga operans handling som möjligt. Vi får följa med till Bali i Indonesien och se hur tyger vävs. Vi får följa med på en resa och se bomullsproduktionens hårda sanning.

I Baykal, Turkiet träffar vi familjen Erdem, en typisk bomullsproducent. Trots att bomullsproduktion är en jätteindustri i världen produceras det mesta i små jordbruk. För familjen Erdem är varje familjemedlem viktig för att produktionen ska fungera, bomullen är deras liv. Det är ett hårt jobb som både drar till sig sjukdomar och trötthet, men till skillnad från många andra tjänar familjen Erdem pengar på sina åkrar, Men många bomullsarbetare jobbar med det för att de inte har något val och tjänar extremt lite på det.

Visste du att 25% av världens insektsmedelsförbrukning går till bomullsodling? Bomull måste konstgödas flera gånger per säsong, I genomsnitt kräver ett kilo bomull 10 000 liter vatten. Bomull odlas i över 80 länder och endast en procent av världens bomull är ekologisk. Ungefär 70% av all bomull handplockas.

"Ren bomull, smutsig framställning", precis så är det. Bomullsplagg som känns fräscha och bekväma att ha på sig, är egentligen en av de största miljöbovarna och orsakar många människors död just på grund av alla bekämpningsmedel som används för att odla den.

Länk till dokumentär: http://urskola.se/Produkter/184048-Kvalitet-Ren-bomull-smutsig-framstallning

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar