Vad har jag gjort? Vilka material har jag använt? Vad har jag lärt mig? Vad ska jag göra nästa gång?
onsdag 16 mars 2016
Bomull - Allis
I dokumentären "Kvalitet" berättar de om hur man väver och designar och tillverkar gamla kläder. De visar även om hur man framkallar bomull.
Turkiet är ett av de 80 länder som man odlarbomull. I den här dokumentären visar dom hur de odlar bomull i Turkiet. Bomullsfröna är blåa och ganska så stora frön. Man blandar dom med insektsmedel och det tror jag man gör för att insekterna inte ska äta på dom när de är sådda, så att bomullen växer. 25% av insektsmedel i världen går till bomullsodlingen.
Sedan så sår man bomullen och efter 2 månader så har bomullsväxten växt till små gröna stammar och blad. Man använder konstgödsel och konstvattning flera gånger per år för att bomullen ska växa snabbare. Man gör av ca 10.000 liter vatten per kilogram bomull man odlar. Endast 1% av världens bomull är ekologisk.
Efter 2-8 månader har bomullsväxten växt klart och blivit till bomull. Det blir höga växter med stora knoppar som sedan öppnas upp och blir till bomull. ca 71% av bomullen handplockas från morgon till kväll och skickas sedan vidare till bomullsfabriker för rensning och paketeras i balar. Sedan skickas bomullen vidare till en textilfabrik i Brasilien och de öppnar upp balarna. Sedan kardar de bomullen och efter det spinner de den. Efter det gör dom något som de kallar för varpning, det menas att man sträcker trådarna och rullar dom på en bom. Man klistrar sedan dom, alltså att varptrådarna stärks med lim. Sedan väver man bomullstrådarna till ett tyg och skickar vidare till ett skrädderi där man sedan tillverkar kläderna.
En familj i Turkiet berättar om bomullsproduktionen. Det är deras jobb och det har jobbet med det ända sen det var små eftersom att de ärvde det av sina föräldrar. Hela familjen är med och arbetar med bomullsodlingen, även barnet. Det är deras egna bomullsfält som det tjänar pengar på, till skillnad från andra länder där arbetskraften är väldigt billig. De är människor som arbetar med bomullen även fast de får en lön som inte går att leva på, och så har det varit i hundratals år. Förr i tiden var bomullsproduktionen ett slavarbete.
Idag så är det barn som får arbeta med bomullsproduktionen i stället för att gå i skolan. De får arbeta 8 timmar om dagen upp till 7 dagar i veckan.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar