onsdag 18 maj 2016

Utverdering Elin J










Jag fick idéen för att jag ville ha en långärmad, lite tjockare tröja, och jag älskar reglan ärmar. Jag fick inspiration av två av mina kvinnliga roller, Collen, som är youtuber, och Melanie Martinez, som är sångerska. Från Melanie tog jag inspiration från hennes hårfärger och valde då att ha en svart ärm och en rosa ärm, för att representera hennes hår lite grann. Jag var på väg att ta inspiration från Colleen till trycket, men eftersom jag var borta så länge, så hann jag inte med att göra ett, så tröjan är tom. Jag planerade inte så mycket, men jag tänkte ut från lektion ett hur jag skulle börja med allt och i vilken ordning jag skulle göra det, men p.g.a. att vi inte hade så många lektioner så sprack den planeringen ganska fort.



Det tygerna som jag valde för min tröja var av samma material, men i olika färger. Som sagt var en ärm svart, en rosa och fram + bak-stycke var gråa. Tygerna jag valde var bomullstrikå och kostade 129kr/m. Jag valde tygerna för det var de enda tygerna jag gillade, det var varmt, och hade bra färger.

NO Uppgiften om Bomull

Vi på elevrådet rekommenderar att vi använder syntettröjor istället för ull eller bomullströjor. Vi satt och diskuterade detta på det senaste elevrådet vi hade och detta är vad vi kom fram till. 

Syntettröjor är gjorda på råolja som framställs kemiskt, men det är bättre tillverkat än vad bomull och ull är. Ull är hårfibrer som kommer ifrån får, men dels så doppas fåren i insektsmedel för att ullen inte skall förstöras och om man skulle färga tyget skulle det ta mer än 1kg kemikalier, för 1kg tyg. Bomull växer på stora plantager, och odlas i Asien, delar av Afrika och vanligast är bomullen från Amerika. Marken som bomullen växer på skulle man kunna använda för att odla föda till människor eller djur i stället, så vi borde inte använda oss av det. Dessutom, om vi skulle färga tyget skulle det ta mindre än 1kg kemikalier för 1kg tyg.  

En nackdel med syntettyget är att det kräver sammanlagt 150MJ/kg när man utvinner råoljan och producerar kläderna medans framställningen av bomull bara kräver 50 MJ/kg. 

Syntettyg tar minst vatten av alla olika material och det är inte lite det skiljer. 

Vattenåtgången för produktionerna av det olika tygerna skiljer rätt så mycket. Bomull tar 15000 liter vatten för 1kg tyg, ulltyger tar 5000 liter per kilo tyg och syntettyg tar bara 100 liter per kilo tyg.  

Syntettröjor är bra att återvinna med. Syntetmaterialet i tröjorna kan produceras av återvunna plastflaskor och klädproduktion av återvunnen plast avger 50% mindre koldioxid och kräver 60% mindre energi än om man skulle använda råvaran. Syntetiskt material kan även förbrännas och den energin man tar tillvara kan man använda som fjärrvärme och kläderna har ett högt energiinnehåll. Medans bomull hat ett relativt högt energiinnehåll och ullkläder har ett lågt energiinnehåll. 

Man kan återvinna både ull och bomull men det är inte lika givande. Bomull kan klippas isär och trådarna kan användas till nya kläder men vid återvinningen av kläderna används 10% mer kemikalier än vid tillverkningen av nya kläder av bomull. När det gäller ull är det så här; ullen kan återvinnas för att använda till nya kläder, och om man gör detta tar det även 50% mindre energi än vid tillverkningen från råvaran, men grejen är att kläderna får sämre kvalitet.  

När det gäller klädernas egenskaper är det så här. Ull och bomull suger åt sig vatten lätt men det gör inte syntet. Det gör däremot att tyget drar till sig smuts lättare. Syntettyg har god töjbarhet men släpper in både värme och kyla, bomullstyg isolerar dåligt från kyla med men är relativt töjbart och ulltyger isolerar bra mot kyla men oftast är de tröjorna stela och svåra att töja ut.  

Om man skall tvätta ulltyg skall tvättas i 30 grader och hängas på vädring, och håller kortare ju mer man tvättar dom, bomullstyg kan tvättas i 60 grader men kan tvättas i 40 grader och de kläderna håller för ungefär 100 tvättar. Medans syntettyg skall tvättas i helst 60 grader och tröjan tål ungefär 200 tvättar. 

Vi på elevrådet satt alltså och diskuterade detta fram och tillbaka, men till slut kom vi fram till att vi tyckte att syntettyg var bäst för våra skoltröjor, även om det har några nackdelar. Vi känner att det är mest rättvist tillverkat och har mest fördelar av de olika alternativen. 

 

Egna tankar/Extra om bomull

Jag tycker egentligen inte att man skall använda bomull då det inte är så miljövänligt att tillverka och är inte så bra för dom som jobbar med det heller. Eftersom det går åt så mycket besprutning och bekämpningsmedel är det inte alls så miljövänligt, plus att det skall fraktas från där det odlas. Det är inte heller bra.

Bloggen:

Jag har tyvärr inte bloggat, då jag alltid har haft bråttom att göra klart min tröja innan lektionen är slut, när jag väl har jobbat, men en del lektioner har jag inte varit med på då jag varit sjuk, hos läkare eller hos BUP. Men de gångerna som jag inte har jobbat och/eller bloggat har varit för att jag inte har fått den hjälp jag behövde. Jag behövde hjälp från lektion ett, med att komma igång, ge mig EXAKTA instruktioner, visa exakt vart allt är och vara tillgänglig när jag stötte på ett problem. Jag fick inte hjälp förens flera lektioner in i terminen och jag har nästan aldrig fått tillräckligt klara instruktioner så att jag skulle kunna klara mig själv. Jag är så enormt besviken på mig själv över detta då slöjd var mitt bästa ämne, när jag kunde få hjälp med frågor och någon som kunde ge instruktioner. Om man bara säger till mig att jag skall sy en tröja, behöver jag klara instruktioner,  exakt beskrivning och hjälp när jag behöver det. Jag fick max 50% av det jag behövde, och nu är min tröja långt ifrån vad jag hade velat.

Arbetsgång:

Jag började med att välja tyg, rita mönster och klippa ut bitarna i tyget. Efter det så strök jag fast mellanlägg på axlar och fortsatte genom att nåla ihop axlarna. När de var ihop nålade sydde jag sömmarna över axlarna och pressade dom sedan. Jag fortsatte efter detta moment med att nåla ihop sidorna och ärmarna, för att sedan sy med en elastisk söm, och pressa sidorna. När alla sömmar var sydda så klippte jag små jack längs kanten av tyget, så tröjan kunde få lite mer rörlighet, och jag slutade med att klippa ut en halsmudd. Detta var så långt jag hann, men jag hade fortsatt med att fålla kanten längst ner på tröjan och ärmarna, och även sy fast mudden som jag hann klippa ut innan.

Resultatet:

Resultatet blev långt ifrån vad jag hade velat. Jag hade velat ha en ficka och en text på ryggen, jag hade velat att den skulle vara lite mer oversized och även korta ärmar, samt att det skulle vara en croptop. Men eftersom tidsramen blev tajtare följde jag bara mönstret istället.

Jag är rätt så missnöjd. Både p.g.a. att jag var tvungen att ändra så mycket i min design och för att jag inte hann göra klart den. Jag är även missnöjd över hur lite jag faktiskt bloggar. (Där borde jag ha fått en påminnelse att blogga istället för att få reda på det nu.) Eftersom jag har mycket annat att tänka på än att blogga, så har jag inte bloggat hemma då det är så mycket som händer och minsta lilla gjorde att jag fick panikångest.

Men det jag är mest missnöjd över är att jag inte hann klart med tröjan alls. Jag har massor kvar att göra och jag har inte tid att komma efter skolan om inte mina föräldrar hämtar mig, vilket sär svårt med tanke på deras jobb. Så jag hoppas att jag kommer kunna ta hem den efter skolan har slutat och sy klart den, och sätta på trycket jag ville ha + fickan.
Jag har inga tips för den som vill göra denna tröja utom ett. Missuppfatta ingenting.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar