Idé, planering, design
När jag fick reda på att vi skulle på designa vår egen T-shirt, så blev jag jätteglad. Jag blev gladför att jag länge velat ha en speciell design på en tröja som jag dessutom inte hittat i butik och som jag tyckte skulle bli kul att designa. Jag tycker om när man utifrån sig själv får designa och inte bara gå efter en exakt beskrivning av form, färg och tryck. Jag fick min inspiration även från pinterestför att kunna hitta en bild på en T-shirt som jag skulle vilja ha. Jag visste att jag ville ha en T-shirt med långa ärmar och att den skulle vara i side-shoulder. Så jag söktepå pinterest och fann bland annat dessa bilder:




Bilden längst upp till höger i det översta collaget gav mig mest inspiration för att det var den bilden som jag tyckte bäst om och den var mest lik den T-shirt jag hade tänkt mig (med långa ärmar).
Jag älskar änglar, vingar och fjädrar för att jag tycker att det är stilrent och vackert, därför valde jag att använda de som inspiration. Det gör mig lycklig. Collagen gjorde jag i Pinterest.
När jag planerade så började jag med att skissa min T-shirt, både med fram och bakstycke.Jag skissade en långärmad t-shirt med en drömfångare på ryggen, v-ringad i både fram och bak för att få en bra side-shoulder. Jag skulle använda mig utav trikå-tyg och hade först svårt att bestämma mig för vilken färg mitt plagg skulle ha, antingen grå, svart eller vit. Så jag klippte ut 3 små tygbitar av vitt, svart och grått som jag fäste på mitt skiss-papper så att jag skulle få en tydligare bild. Jag bestämde mig sedan för vilken storlek jag ville att mitt plagg skulle ha (S) och sedan till slut för att jag ville att plagget skulle vara vitt, för att jag tycker att vit är en stilren färg som matchar till det mesta och dessutom så har jag inte så många plagg i vitt. I alla fall inte lika många som i svart. Materialet trikå tycker jag om för att det är stretch i det, det är bekvämt och det funkar att ha på sig vid de flesta tillfällen då materialet är väldigt rörligt med stretch och tyget är väldigt bekvämt och skönt. Trikå är ett maskinstickat tyg, viket skiljer sig lite mer från vävda tyger.
Min skiss och planering:

Arbetsgång:
Det första jag gjorde efter att jag hade ordnat en moodboard på Pinterest (collage) var att börja skissa och planera. Det första steget jag gjorde efter det var att skissa av min modell på t-shirten från en färdig mall + att jag lade till långa ärmar. Jag valde att skissa utifrån min egen storlek och skissade efter måtten small(S). När jag hade skissat av alla delar till min t-shirt på ett mönsterpapper så lade jag till 1cm sömsmån på alla delar. Sömsmån använder man för att få lite marginal när man ska sy sen. Eftersom att jag ville ha en side-shoulder med v-ringning så ritade jag även ut den på mitt fram och bakstycke (på skissen). Detta hjälpte min lärare mig med, sedan kollade vi av hur djupjag ville ha den och anpassade allt efter det. Här är en av bilderna på när jag hade skissat från mallen och på mitt bakstycke skissat på ett mönsterpapper, med 1cm sömsmån:

Efter det så tog jag fram mitt dubbelvikta tyg och nålade fast delarna på tyget. Dock så anpassade jag det scenariot efter vilken del jag skulle klippa ut. När jag skulle klippa ut fram och bakstyckena så följde jag tygets vikta kant för att tyget var dubbelvikt och för att trådraken låg vid den vikta kanten och inte mitt i tyget. Antingen kan trådraken ligga vid tygets vikta kant eller så kan den ligga mitt i, men ligger den på samma plats som den vikta kanten, så är den lättare att följa. Jag nålade fast det jag skulle klippa ut och klippte sedan. Ärmarna var jag dock inte tvungen att klippa vid tygets vikta kant. Sedan när jag hade klippt ut alla tyger så lade jag mellanlägg mellan fram och bakstyckenas aviga sidor. Ett mellanlägg är en förstärkning för axeln (eftersom att det var där som jag fäste den).
Mellanlägg:
Jag markerade även ett 0,5cm jack med en sax på ärm-kullarna och på fram och bakstyckets mitt. Jag utgick från min mall där det jacket redan var markerat.
Efter det så var det dags för att sy ihop axlarna på fram och bakstycket med varandra (avigsida):
Resultat från rätsida:
Först så tvärnålade jag tygstyckena med varandra. Jag använde mig utav en elastisk sicksack söm till det. Jag sydde de på symaskin med vit sytråd. När jag sydde fast axlarna med varandra så sydde jag fast dem räta mot rätsida (avig sidan utåt) så att jag sedan kunde vända hela plagget till rätsida (resultatet ser du ovan). I samband med det skulle jag även sy ihop ärmarna och sidan, vilket jag gjorde på en och samma gång. Jag tvärnålade från längs ut på ärmen hela vägen ner till slutet av tröjan som jag sedan sydde på maskin med exakt samma elastiska sicksack-söm som innan. Resultat av när jag sydde ihop fram och bakstycket ärmar och sidan. Såhär såg plagget ut innan jag hade sytt ihop ärmarna och sidorna:
Efter det så hade jag hela grunden för plagget klar. Ett plagg som går att bära. Dock så är den inte justerad eller fållad, heller inte tryckt. Men det var så långt som jag hann. Jag fick en halvklar t-shirt på den tiden som jag hann arbeta.
Resultat:
Material
Materialet jag valde att använda var trikå. Trikå har många bra egenskaper tycker jag. Dels så är det ett bekvämt tyg att använda vid tillverkning av kläder (att ha på sig) för att tyget blir stretchigt, vilket är positivt om plagget ska sitta bra, vara bekvämt, smidigt och elastiskt. Trikå är en textilvara som består av trådmaskor (huvudsakligen). Det bildas genom stickning eller virkning. Den absolut vanligaste tekniken av trikå är väfttrikå. Det finns även en teknik av trikån som heter varptrikå, men väfttrikå tillverkas på stickmaskiner med stickning. Trikå är ett vackert tyg som jag tycker är ganska hållbart i kläder i och med att det är stretchigt. Hade tyget inte varit stretchigt så hade det lättare kanske formats och blivit urtvättat (om plagget från början var menat att vara rakt).
Vi har även lärt oss en del om bomull och dess tillverkning, miljöaspekter och priser, även frakt och fransporter. Under den lektionen fick vi själva titta på en halvtimmes lång dokumentärfilm om bomull under länken: www.ekillaslojd.weebly.com .
Min sammanfattning av filmen är att jag lärde mig väldigt mycket om bomull och hur man på olika sätt arbetar med material, former och mönster i andra länder. Filmen handlade dels om en kvinna, 52 åriga Anak, som berättade lite om hur de arbetar bland annat med vävning, på Bali, Indonesien. Hon berättar om hur hela vävningen går till för att framställa och tillverka ett tyg. Först färgar man in mönstret, den horisontella tråden i väv maskinen. Mönstret ritas på bomullstrådarna och delas med hjälp av täckande plast band på de delar av tyget som inte ska färgas. Då ser man sedan mönstret. Men när mönstret är färgat, blir den del man täckt med band, ej färgad. Sedan färgas trådarna och då används syntetiska färgämnen. När tyget sedan har torkat, tar man bort plast banden och mönstret är färdigt. Efter det är det dags för att trä varpen, vävstolen. Då får man fram alla trådar. Med hjälp av skytteln, som går fram och tillbaka, bildas tyget och dess mönster av alla gemensamma trådar tillsammans, som spänt dras genom skytteln.
Balis kulturhistoria är rik i både från konst och dans, till hantverk. Anak berättar att det indonesiska ordet "ikat" har två betydelse - "tråd" och "att knyta". Ikat är en slags vävning. Mönstret har en vag kontur. Ett indonesiskt mönster som är vanligt i Indonesien är blommönster. I Indonesien används naturliga växtfärger från naturen som från växter, bark, blad och frukter, vilket är otroligt bra för miljön, då man inte behöver tillverka färg i fabriker, med hjälp av giftiga ämnen som kan skada naturen och dess växthuseffekt.
På Malmöoperan, arbetar hantverkarna flitigt. När de ska tillverka kostymer som är inom en äldre tidsperiod, till exempel kläder från 1800-talet använder de speciella skisser, för att kunna framställa så verkliga kläder som möjligt till föreställningarna.
I över 80 länder odlas bomull. Bomullsfrön täcks med insektsmedel, för att kunna odlas och gro. Hela 25% av jordens förbrukning av insektsmedel går till bomullsodling. Man både konstgöder och bevattnar odlingsfälten. Det tar cirka 2 månader för en bomullsplanta att växa upp och bli stor och inom 6-8 månader är bomullen färdigodlad och utslagen. 10 000 liter vatten går till 1kg bomull. Efter att bomullen är färdigplockad, renas den på fabrik från smuts och orenheter. Bomullen fraktas till andra länder, där den kardas och spinns till tunn tråd. Sedan varpas trådarna och rullas upp på en rulle/bom. Efter det klistras och stärks varptrådarna med lim. Sedan vävs de och det vävda tyget fraktas till skrädderiet som tillverkar kläder.
Det finns både dam och herrskräddare som designar kläder.
Miljöaspekter för bomull, egna tankar och åsikter
Jag skulle påstå att bomull är ganska miljövänligt. Om bomullen är ekologiskt och slipper fraktas genom många delar av världen för att exempelvis anlända till Sverige, så blir det mindre miljövänligt på grund av transporten. Dock så tycker jag att bomull från början tillverkas på ett miljövänligt sätt när den handplockas och inte tillverkas av maskiner som drivs av el. Det är transporten för bomullen till fabrikerna som är sämre för miljön. Transporterna leder till koldioxidutsläpp av fordonen och därmed leder det till en ökat växthuseffekt. Den ökade växthuseffekten påverkar jorden negativt då jordens medeltemperatur stiger och på platser på jorden där det vanligtvis är varmt, blir det extrem värme vilket leder till torka, svält, spridning av sjukdomar och utrotning av djur vid konkurrens. Det blir klimatförändringar så som extrema väder som regn ledande till översvämningar. På platser som Arktis och Antarktis där djuren behöver kylan för att kunna överleva, smälter isen och djur utrotas på grund av värmen och brist på mat - konkurrens.
Det finns dock ekologisk bomull som tillverkas i Sverige och behöver då inte fraktas lika långt, vilket är positivt. Dessutom behandlas bomullens växt bra, men naturliga varor. Men det är otroligt synd att lönen för arbetskraften är billigare i andra länder, alltså att folk mindre betalt och det tjänar företagen på, då de spar pengar.
Resultat
Jag är ganska nöjd med mitt resultat. För att formen/designen på tröjan blev nästan precis som jag hade tänkt mig och den blev ganska lik min skiss och tanke. Dock så blev jag ju inte riktigt klar, vilket har gjort mig besviken då jag inte varken är klar med t-shirten i sig eller med trycket.
Om jag skulle tipsa någon annan som vill designa en likadan t-shirt, så skulle jag rekommendera hen att inte lägga för mycket tid på planeringen innan, vilket jag gjorde som ledde till att jag hamnade efter. Även att vara noggrann med att följa upp sitt eget arbete, anteckna, fotografera och ha koll så att det blir lättare att till sist göra sin utvärdering.
Här är en bild på mitt resultat: