Jag fick min idé att göra figuren Baymax genom att kolla olika idéer på pinterest. Det var svårt att hitta en fin amigurumi figur, men eftersom jag älskar disney valde jag den till slut.
Min planering var ett papper med en beskrivning på de olika maskorna och hur många jag skulle göra. Det hade vi skrivit ut från samma sidan som bilden på pinterest. Jag hade ingen riktig planering, jag bara jobbade på, på lektionerna och när jag insåg att jag inte skulle bli klar i tid fick jag ta hem mitt arbete och jobba hemma.
Till min design valde jag ett vitt lovikka garn att virka med, det valde jag för att Baymax är vit, egentligen ville jag ha ett normalt garn, men det fanns bara lovikka kvar, så det var därför jag tog det. Sen är jag inte riktigt klar, men jag ska brodera fast två ögon och en mun och hans röda hjärta på bröstet. Sen som en twist ska jag sy en tomteluva till honom också eftersom det närmar sig jul.
Arbetsgång:
Jag började med att hitta en figur jag skulle göra och en beskrivning till den.
Sen lärde jag mig att göra en magisk cirkel och gjorde 6 maskor i den, sedan gjorde jag 2st fasta maskor i varje enskild maska så att det blev 12 maskor totalt, sedan höll jag på så, emellan åt gjorde jag förminskningar och vanliga fasta maskor, allt det här gjorde jag 2 gånger eftersom det skulle bli ett huvud och en kropp.
Sedan gjorde jag två armar, då gjorde jag en magisk cirkel igen med 6 maskor i, sen 2 fasta maskor i varje enskild maska så att det blev 12 st maskor. Sen gjorde jag en fast maska och en förminskning, det gjorde jag varannan, sedan fasta maskor, det var en arm, sen gjorde jag det gånger 2 så att de blev 2 armar, sen är det samma procedur till 2 ben också. Sen ska man fylla allting ganska tätt. Du fyller med en vadd som är gjord av bomull. Den är väldigt mjuk och lätt att jobba med.
Sen skulle jag fästa allting, då fäste jag genom att göra smygmaskor, de gjorde jag runt alla kroppsdelar och fäste sedan. Det tog lite tid, och på en arm blev det lite slarvigt. Smygmaskor är när man tar till exempel ett ben och med en tråd i som man stoppar en nål i, sedan drar man igenom nålen i det man vill sy fast benet i. Sedan börjar du att dra igenom nålen i benet igen och upp så nära som möjligt i det du vill sy fast i, då syr du runt benet till det är helt fast. Sen gör du en ögla och stoppar igenom nålen där och drar åt så att det blir en knut, sedan drar du igenom nålen mitt genom benet så att nålen kommer ut på andra sidan, så gör du 3 gånger, sen trycker du ner benet så att det blir en liten grop när tråden är, där klipper du av och släpper upp benet, då ser du hur tråden försvinner.
Sen var jag klar.
Material:
Jag tror väl på ett ungefär att kanske 10 meter lovikka garn kanske kostar mellan 10-20 kronor.
Lovikka garn är inte så stark så när man virkade och kanske råkade dra lite för hårt så gick det av, eftersom det är olika tjockt på olika ställen, men det blev väldigt fint när allt satt ihop. Just mitt lovikka garn är ganska mjukt, men jag tror inte att alla lovikka garn är mjuk, tänk garnet till lovikka vantar, de är ganska stickiga. Jag använde 1 helt nystan med lovikka, och började lite på ett annat, men så jag använde inte riktigt 2st nystan
Eftersom lovikka är ull måste det komma från fåret. Man måste raka av fåret sin ull och skicka det till olika fabriker, själva fabrikerna är väl inte så miljövänliga. Mitt garn var naturfärgat och när man ska färga det blir det lite miljövänligare än de andra eftersom ullet är lite vitt från början behöver man inte använd så mycket kemikalier tll att färga, och då blir det miljövänligt.
Resultat:
Jag är väldigt nöjd med mitt resultat, jag trodde att den skulle bli mycket fulare än vad den blev, det såg konstigt ut innan man hade sytt fast alla delar med varandra, men efteråt såg det bra ut.
Om jag skulle ge ett tips till en kompis skulle jag säga att man inte virkar för löst eller för hårt. Någonstans mitt emellan, gör man för hårt blir öppningen tajt och det är väldigt svårt att stoppa in nålen i maskorna, men gör man för löst är det lätt att bomullsfyllningen åker igenom mask hålen när man fyller den. Och att man kanske ska planera lite mer och vara mer noggran. Jag läste inte noga och missade vissa steg så jag fick gå tillbaka och göra om. Amigurumin blev till och med bättre än vad jag hade planerat. Jag hade kanske kunnat fästa armarna lite noggrannare, men det var väldigt svårt att fästa just armarna, eftersom man redan hade fäst huvudet och det var trådar och sådant i vägen.
Så här blev hela figuren.
Och så här ser ett halvt huvud ut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar