fredag 4 december 2015

Nova Bursell Utvärdering


 

Utvärdering slöjd
 

Utvärderingen gör att du får tänka tillbaka på hur du har gått tillväga, när du gör det sätter du dig in i ditt arbete en gång till så att du kan ta med dig dina erfarenheter in i nästa projekt.



Idé, planering och design
   Hur fick du idén? Hur planerade du? Varför valde du den färgen och det materialet?

Jag visste först inte vad jag ville göra för Amigurumi, men när jag hittade en sköldpadds-beskrivning visste jag direkt att jag ville göra den. Jag började skissa på hur jag ville att den skulle se ut och valde färger på garn. Jag valde mellangrön, mörkgrön och svart. Sedan när jag kollade närmare på beskrivningen så upptäckte jag att jag inte gillade halsen som hörde till. Jag sa till Inti att jag inte ville ha halsen men hon sa att det skulle se konstigt ut om jag tog bort den. Jag fick sedan en idé att göra huvudet större så att det skulle se bättre ut på skalet. Jag tog sedan ett eget initiativ att göra huvudet större genom att virka fasta maskor fyra varv till. Huvudet skulle då få en mer rund form av en boll och mindre ovalt och platt.
Senare var det inte många lektioner kvar och då skulle jag inte ha tid att göra klart sköldpaddan utan fick göra något annat istället, en figur. Min figur blev väldigt färgglad och jag älskar färger. Det skulle bli tråkigt om jag inte hade det och jag skulle inte bli nöjd själv. Det blir gladare när man gör saker i färg.

Arbetsgång 
   Jag började med att....sen så gjorde jag....jag avslutade med att....

Jag började med att leta efter färger på garn att ha på sköldpaddan. Jag hittade svart till ögonen och eventuellt ränder till ”rutor” på skalet. Jag hittade ljusgrönt till huvud, ben och svans och mörkgrönt till skalet. Jag skissade min sköldpadda på ett A4 papper hur jag ville att den skulle se ut. Jag letade efter färger på garn och hittade ljusgrönt, mörkgrönt och svart. Jag klippte av en bit av varje färg och tejpade fast på pappret. Inti gav instruktion till mig och Louise Ros. hur man gjorde en magisk ring, en ring som man gör när man ska börja virka. Jag hade aldrig gjort detta innan så det var väldigt svårt. Till slut efter många försök så gick det. Jag kunde sedan börja virka. I mina varv har jag sytt fasta maskor (fm), [2i1] och [2 -> 1] (ökning och minskning), enkla varv med en fm i varje maska, och smygmaskor (sm). Jag höll på med mina varv och när jag kommit till varv 9 så bestämmer jag mig för att göra fyra extra enkla varv med fasta maskor, då jag inte skulle göra halsen som fanns på beskrivningen. Sen fortsatte jag med resten av varven. Genom min process har jag gjort många fel men även många rätt. Jag har fortsatt att virka istället för att ha givit upp. När jag hade virkat klart alla varv till sköldpaddshuvudet visade Inti mig hur man fäste garnet och det var en metod jag lade märke till som jag också använde senare i min process. Jag fäste garnet runt magiska ringen med kaststygn och broderinål, och sist av allt fäste jag sista gången genom att dra tråden genom huvudet och klippte av tråden så att den hamnade inuti det, vilket gör att det skulle sitta ännu säkrare. När Inti sedan sa till mig att det var tre lektioner kvar insåg jag att jag inte skulle hinna klart med hela sköldpaddan. Det fick mig att tänka på vad jag skulle kunna göra av det jag hade, ett sköldpaddshuvud. Jag ritade en skiss på idéer jag hade och det blev till slut en gullig figur. På skissen hade jag också ritat hår, som jag ville göra av virkade längder med luftmaskor. Jag virkade olika långa längder med luftmaskor i färgerna gul, rosa, blå, grön och orange. Jag visste att jag ville ha ögon på figuren men inte ögonknappar. Jag funderade på paljetter eller knappar och det blev till slut en grön och lila knapp som ögon. När jag fäste ögonen använde jag sytråd och synål för att komma igenom knapphålen och jag fästa genom att sy genom garnet bakom knappen och sedan genom figuren så att tråden hamnar inuti figuren. På sista lektionen vi fick i skolan att jobba med sin Amigurumi gjorde jag två armar till figuren och sydde fast. De trådar som vart över från början lät jag sitta kvar och använde istället till att fylla armarna med. Den tråd som kom från garnbollen klippte jag av en längre bit ifrån, för att sedan kunna sy fast och fästa på figuren. Det sparar garn. När jag fäste sydde jag kaststygn med broderinål och till sist stack igenom nålen så att garnet hamnade i figuren.
Här är en beskrivning på hur jag gjorde varven:


Arm
Varv 1: 6fmb (6)
Varv 2: [2i1] x6 (12)
Varv 3: fm (∞)
På varv 3 räknade jag inte varven eller maskorna utan virkade till jag kände att det var rätt storlek på armen.


Fäst garnet med broderinål och kaststygn och till sist stick nålen genom Amigurumin så att tråden sitter fast inuti.




 Jag blev nöjd fast det inte blev en sköldpadda, nästan mer nöjd med figuren än jag tror jag skulle bli med sköldpaddan.

Material
   Förklara materialvalet som du gjort. Tänk om möjligt på pris, egenskaper som starkt, mjukt, vackert, miljövänligt m.m.

När vi skulle virka Amigurumin fanns det ett par sorts garner att välja på, ullgarn och syntetgarn i olika tjocklek. Det berodde såklart på vilket garn man använde men det var viktigt att virka med en virknål som var i rätt storlek, på grund av att garnet annars skulle bli för tjockt eller tunt och bli svårt att virka med. Det skulle bli för tjockt och inte gå igenom de andra maskorna, eller för tunt att det åkte av virknålen. Ullgarn som jag virkade i var starkt och det skulle därför hålla när Amigurumin blev klar.
Jag använde ullgarn när jag virkade min Amigurumi. Det kommer från får och är ett starkt material som inte går sönder lätt. Det finns merinoull som inte kliar och är mjukt men inte hållbart, och gotlandsull som kliar men tål mycket. När man förr tillverkade ullgarn använde man armarna mycket vilket kan slita på kroppen. Man spann garnet genom att borsta ullet fram och tillbaka på kardor till det blev som en mjuk platta av ull. Man tog sedan mindre bitar och gjorde i princip samma sak, utom att man i slutet delade ullet i två delar och rullade rullar av det. När man sedan skulle använda spinnmaskinen krävdes det tålamod. Man skulle till slut göra garn av det. Om man arbetade med detta satt man hela dagarna och spann, vilket kunde bli väldigt långtråkigt och till slut kanske jobbigt. Idag finns det fabriker som gör garnet åt oss, men förr och några få fortfarande idag, tillverkades garn av människor med spinnmaskin. Jag tror inte att det är dåligt för miljön alls utan tvärt om, även om det kan vara stickigt, ett väldigt användbart material som det både finns mycket av och är varmt.


Vadd använde jag för att stoppa huvudet och vadd är ospunnen råbomull. Vadd består av naturfibrer som kommer från pälsdjur och/eller syntetfibrer som är konstgjort material. Att tillverka vadd kostar hår från djur, vilket de borde få behålla, och syntetfibrer som är konstgjort och inte bra för naturen. De som tillverkar vadd sitter vid spinnmaskiner eller gör det för hand. Det är nog inte bra för kroppen att sitta en hel dag att spinna. Man kan skada ryggen i den position man sitter eller står i. På senare år, från 1900- till 2000-talet, har vi fått mer fabriker där det produceras olika material som bomull, tyg, tråd osv. som gör att inte lika många gör vadd för hand, men det finns fortfarande. Däremot är det bra att tillverka det eftersom vi människor gör kläder av det och vi behåller värmen. Det är mjukt att ha i kläder och det sticks inte på huden. Det är också billigt vilket gör att vi kan producera mycket.



Resultat
   Är du nöjd/missnöjd? Kan du ge tips åt en kamrat som vill göra en likadan produkt som dig? Blev det som du hade planerat?
Även fast min Amigurumi inte blev som jag först tänkt, en sköldpadda, utan en gullig figur med färgglatt hår, blev jag väldigt nöjd ändå. Jag har genom min process tagit egna initiativ och kommit på massor av idéer. Jag ville först ta bort halsen från sköldpaddan. Jag ville sedan göra huvudet rundare och sist när jag insåg att jag inte skulle hinna klart med sköldpaddan, kom jag på att jag kunde göra något av det jag redan hade – en figur. Om man ska göra en Amigurumi ska man först kolla hur lång tid man har på sig att göra figuren, oavsett vad man planerat att göra.


Det här är så långt jag har kommit med min Amigurumi:

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar