fredag 4 december 2015

Saga

Utvärdering av Saga Gustafsson

Idé, planering och design

Jag fick min idé då jag såg en färdig virkad flodhäst som någon annan gjort tidigare ligga som exempel på katedern. Jag klämde och kände på den och bestämde mig för att göra en flodhäst. Jag valde den eftersom att jag redan har ganska mycket erfarenhet av att virka amigurumi då jag virkat tårtor, nallar, muffins, minioner och en elefant tidigare, men jag hade aldrig gjort ett sådant stort projekt som denna flodhäst förut, så jag bestämde mig för att utmana mig själv och virka den.
Fast våran uppgift var inte bara att virka en amigurumi, vi skulle också göra något eget med den. Jag började fundera, skulle jag göra klädesplagg eller kanske en randig flodhäst. Sedan kom jag på att det faktiskt inte måste vara en flodhäst, det skulle kunna vara något som liknar en flodhäst, som en noshörning. Jag skulle då behöva göra två horn till flodhästen, ett större och ett mindre. Jag skulle då också behöva göra ett eget mönster till hornen, men jag tänkte att det ska jag väl klara av, då jag som sagt har en del erfarenhet av mönster och amigurumi
Nästa steg blev att göra en ritning och börja fundera på material och färg på min amigurumi.
Jag valde att virka min amigurumi i mörkgrått lovikkagarn som är gjort med fårull, för att jag ville att den skulle vara grå och lite hårig, som noshörningar är, och så ville jag ha ett tjockare garn för att min amigurumi skulle bli lite större.

Kroppen

Noshörningen virkas från nosen. Jag började med att göra 6 fastmaskor i en magisk ring, sedan fortsatte jag med att följa mönstret och ökade maskorna för varje varv i ett cirkelmönster, men det var inte helt regelbundet, vilket gjorde att nosen blev lite oval.
6 varv

9 varv

När jag gjort hela nosen kom jag till huvudet där ögonen och öronen skulle sitta. Den delen skulle vara lite upphöjd, då fick jag göra halvstolpar på övre delen av huvudet, då halvstolpar blir längre än fastmaskor, som jag gjorde på resten av varvet, vilket ledde till att detta parti blev lite högre. Sedan var jag tvungen att minska antalet maskor, men inte så mycket, för att skapa en nacke.
När jag gjort detta följde 26 enkla varv för att skapa kroppen, det tog hela höstlovet!
Efter det skulle jag minska, för då hade jag kommit till rumpan. När jag gjorde rumpan minskade jag antal maskor i ett regelbundet mönster, för den ska ju inte vara oval, jämfört med nosen. Sedan fyllde jag kroppen med stoppning i syntet.
Och då var huvudet och kroppen klara!
Den färdiga kroppen

Benen

När kroppen var klar var det dags för nästa steg: benen.
Jag började med att göra 6 fastmaskor i en magisk ring. Sedan ökade jag regelbundet antalet maskor i 4 varv. Sedan skulle jag göra de fyra tårna, som virkas i popcornmaskor, något som jag aldrig gjort förut, så jag fick ta hjälp av beskrivningen längst bak i mönstret. Jag lärde mig alltså något nytt som jag tror att jag kommer att ha bra användning av att kunna i framtiden när jag virkar efter andra mönster med popcornmaskor, men då kanske det inte finns någon beskrivning på hur man gör, men då vet jag det ändå.
när jag gjort tårna minskade jag antalet maskor på den andra halvan av foten, den utan tårna, för att skapa en häl. Sedan fortsatte jag med enkla varv, förutom några få minskningar för att göra benet smalare upptill.
3 av 4 ben klara
När jag hade gjort klart alla fyra benen virkade jag öronen och svansen. Öronen virkades som början av nosen, fast mindre. sedan vek jag dem så att de blev böjda inåt.
När jag gjort alla lösa kroppsdelar nålade jag fast dem benen på kroppens undersida. Innan jag gjorde det lade jag en cirkel av hårdpapp i botten på varje fot för att stabilisera dem.
Cirklar av hårdpapp i botten av benen
Jag placerade benen med jämnt mellanrum med hjälp av en tråd som jag nålade fast på mitten av magen på noshörningen. Jag nålade fast benen med knappnålar och sydde fast dem med lovikkagarn med kaststygn med en stoppnål. När jag sydde fast benen sydde jag ett stygn i varje maska på det sista varvet på benen, för att se till att det syns så lite som möjligt och så att de ska sitta fast ordentligt. När jag hade ett par centimeter kvar att sy ihop stoppade jag dem med stoppning av syntet, sedan sydde jag igen det sista mellanrummet.


Sedan sydde jag fast öronen på ett varv på huvudet så att de skulle sitta jämnt, men när jag sydde fast det andra örat råkade jag sy fast det ett varv framför det andra, så jag valde att sy om det, så att det satt jämnt med det första.
Jag hade bestämt på förhand vart jag ville att ögonen skulle sitta, och då valde jag att sätta fast öronen strax utanför ögonen, även om jag inte sydde fast ögonen förens jag sytt fast öronen.
 Och till sist sydde jag fast svansen där jag fäste kroppen, innan jag började med hornen.
Sedan började jag mönstret till hornen, jag gjorde då ett testhorn.
Mönster till det stora hornet:
Varv 1: 4fm i en mr = 4m
Varv 2: (1fm, 2i1) x 2 = 6m
Varv 3: (1fm, 2i1) x 3 = 9m
Varv 4: (2fm, 2i1) x 3 = 12m
Varv 5: 4hst, 8fm = 12m
Varv 6: Enkelt varv = 12m

Mönstret till det lilla hornet:
Varv 1: 4fm i en mr = 4m
Varv 2: (1fm, 2i1) x 2 = 6m
Varv 3: (1fm, 2i1) x 3 = 9m

Jag gjorde 4 fastmaskor första varvet istället för 6 för att få hornet spetsigare och jag gjorde 4 halvstolpar i varv 5 för att få hornet att böja sig lite, eftersom att ett riktigt noshörningshorn är böjt bakåt.
Referensbild 
Mina färdiga horn
Jag gjorde hornet i samma garn som resten av kroppen, men jag hade i ett annat tunnare turkost garn för att få en kontrast mellan kroppen och hornet.
När jag gjort färdigt båda hornen sydde jag fast dem på samma sätt som benen. Jag nålade fast dem mitt emellan ögonen och sydde fast det med kaststygn och en stoppnål.
Sedan var jag klar!


Material

Jag har använt mig av mörkgrått lovikkagarn, som är gjort av fårull. Jag valde det för att jag ville ha ett grått och lite lurvigt garn som skulle likna en riktig noshörning, som är grå och lite hårig. Sedan tycker jag också att lovikkagarn är väldigt mysigt och luktar gott. Jag valde det även eftersom att det skulle göra min amigurumi lite större än annars.

Lovikkagarn är gjort av fårull från Island. Det är känt av många som det varma materialet i lovikkavantar , som har sitt ursprung i Tornedalen 1892.
Eftersom att ullen kommer från får är den helt naturlig och har ingen miljöpåverkan i själva produktionen, sedan kan man behandla ullen för att göra den renare, mjukare eller färga den. Man använder då oftast kemikalier, som om man släpper ut dem i naturen kan leda till försurning av mark och sjöar. 
Försurning av sjö och mark kan leda till ett rubbat ekosystem i de försurade områden, eftersom att växter då inte kommer kunna fortsätta leva i dessa ämnen för att kemikalierna kommer att göra att växterna inte kommer kunna ta upp ämnena från jorden som de behöver, och om växterna inte växer kan djuren som lever på växterna inte kan stanna kvar och om de flyttar måste rovdjuren som lever på de växtätande djuren också måste flytta från området. När området då är helt tomt kommer marken/sjön att dö.
Jag vet inte om garnet jag använt är i naturligt grått garn eller om det är färgat.

Sedan måste ullen även transporteras till oss. Lovikkagarn är gjort av fårull från Island, alltså måste det transporteras över Atlanten med antingen båt eller flygplan. Det miljövänligaste alternativet av dessa är båt, eftersom att flygplan är det fordon som släpper ut mest koldioxid, båtar släpper ut betydligt mindre koldioxid.
Stora koldioxidutsläpp leder till en ökad växthuseffekt, som leder till en ökad global uppvärmning.
Den globala uppvärmningen leder till en höjd medeltemperatur på jorden, som gör att polarisarna smälter och det blir översvämningar och att det blir extremare väder i form av torka och regn.
Jag vet inte om ullen kom ifrån Island eller om den kom från Sverige, men ull från Sverige är det miljövänligare alternativet, eftersom att den inte behöver fraktas lika långa sträckor till svenska fabriker som ull från Island.

Till hornet valde jag att lägga till ett garn i turkost garn i syntet för att få en kontrast mellan kroppen och hornet. Jag valde det för att jag gillade färgen. Jag funderade på att använda ett glittrigt garn i hornet, men valde att inte göra det för att jag tycker att det kan antyda att hornet är det ända som är bra med noshörningar, som är en utrotningshotad art på grund av tjuvskytte. Tjuvskyttarna är då ute efter det värdefulla hornet för att sälja det på svarta marknaden. Tjuvskyttarna skjuter först noshörningen med en spruta som gör att de somnar, sedan sågar de av hornet, som är levande vävnad, och lämnar noshörningen som den är. Många noshörningar kan inte återhämta sig efter detta och dör på grund av bland annat infektioner och förblödning. Därför tycker jag att det var opassande med glitter i hornet och använde istället ett vanligt garn.

Kostnad

När jag beräknade kostnaden för min amigurumi letade jag upp olika priser för lovikkagarn på nätet. Jag såg att de flesta nystan kostade runt 60 kr/100 g. Garnnystanen jag använde vägde också 100 g. När jag gjorde min amigurumi använde jag ungefär 5 st garnnystan, vilket ger en ungefärlig summa på 300 kr för garnet. Sedan kan priset variera beroende på vilket märke det är och vem köparen är, eftersom att skolor brukar få rabatt, men om jag skulle köpt garnet som privatperson hade det kostat ungefär 300 kr.
Sedan stoppade jag även min amigurumi med ungefär 750 g. stoppning.
Jag hittade lite olika priser på nätet, men kilopriset verkar ligga runt 150 kr. Sedan kan priset variera beroende på vilket märke det är och vem köparen är. Men den totala summan för min stoppning blev 112,50 kr.
Jag la även på 50 kr för de rörliga ögonen, det turkosa garnet i hornet och hårdpapp till fötterna.
Totalen på detta klev 462,50 kr.

Resultat

Jag är väldigt nöjd med mitt resultat, det ända jag skulle göra annorlunda i framtiden skulle vara att sätta frambenen lite längre bak, kanske 1 - 2 centimeter. Jag gillar min noshörning väldigt mycket och tycker att han är väldigt mysig och fin och jag är mycket nöjd med honom.

P.S
Min noshörning fick namnet John Smith, efter karaktären i Disneyfilmen Pocahontas, då jag tycker att de liknar varandra lite, med färgerna. I filmen har John blå och grå kläder, och min noshörning är grå och blå, därför valde jag namnet John Smith till honom.
Klar :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar