Utvärdering av mitt slöjdarbete
Idé, planering och design
Min idé var att virka en amigurumi figur i form av en kanin. Idén fick kom jag på själv, dels för att jag älskar kaniner för att de är så söta. Jag samlade på kaniner i gosedjursform när jag var liten och jag gör det fortfarande. Jag har mellan 10 och 15 kaniner hemma. Jag tycker att det är fint att ge bort kaniner i bebispresenter och min syster fick för några månader sedan en son som jag tänkte att han kunde få och dela den med sin storasyster.Jag tycker att amigurumi gosedjur, speciellt kaniner, är jättefint i design som prydnader, så jag fick inspirationen från internet och olika designade rum.
Från början hade jag tänkt att göra en ljusblå kanin med mörkblåa detaljer som i öron, nos och tassar. Men det fanns inte garn i både mörkt och ljusblått, så då valde jag rosa i stället. Det gjorde jag för att jag tycker att rosa är en otroligt fin färg och väldigt söt färg på kaniner. Det fanns både mörk och ljusrosa garn och jag tycker att det är fint när man blandar två nyanser, för att kontrasterna och konturerna bli så fina om få detaljer är i samma färg men kanske mörkare.
Jag planerade som sagt var att göra en kanin. För mig kunde det bli en utmaning, eftersom att jag inte virkat tidigare. Det fanns ingen kanin-beskrivning hos min lärare och för att komma igång med arbetet snabbt, så valde jag att ta en beskrivning som redan fanns, följa den men bara göra de kroppsdelar som en kanin har. Jag valde att använda mig utav en beskrivning till ett lejon, för att lejon och kaniner i amigurumi form, stående, är ganska lika förutom att kaniner inte har lika lång svans och ingen man. Så jag tänkte följa den, men strunta i att göra en man, göra längre öron och en lite kortare svans.
Bilder på virkade amigurumi kaniner (ej gjorda av mig):
Arbetsgång
Min arbetsgång gick sådär. Det var lite svårt att bestämma sig för vad jag skulle virka/vilken figur. Så det tog lite lång tid för mig innan jag kom igång med arbetet.Eftersom att huvudet på kaninen blev större än vad jag tänkt mig, vilket jag tyckte var bra för att jag ville ha en stor kanin, så tog den längre tid att göra och jag blev inte klar. Jag kommer att fortsätta med min figur nästa termin och har jag då inte marginal att göra klart en hel kanin, så får jag använda mig av det jag har och forma den till en annan figur.
Men min arbetsgång började med att jag virkade en provlapp för att min lärare skulle se att jag hade förstått grunden för virkning när man gör luftmaskor och fasta maskor. Jag använde mig av en virknål med måttet 4,5. I en luftmaska formar du en grundögla, hämtar upp garntråden runt virknålen och sedan för garntråden genom öglan. då har du en luftmaska. En fast maska har du fört en luftmaska runt virknålen (en enkel maska), sedan går du igenom en hel ögla (då har du 3 maskbågar på virknålen), fångar upp garnet runt nålen och går igenom den näst sista öglan (då får du 2 öglor) plockar upp garnet igen och går igenom hela öglan. Då har du gjort en fast maska.
Efter att jag övat på det, började jag skissa på min amigurumifigur och hur den skulle se ut.
Min skiss:
Efter att jag skissat klart, valde jag mitt rosa garn och en virknål med måttet 4,5. Grunden till min amigurumifigur gjorde jag genom att börja med en så kallad magisk cirkel. Det är en cirkel som är grundmaskorna för figuren. Efter det började jag följa min beskrivning. Den första kroppsdelen jag skulle virka var huvudet. Eftersom att det blev så stort (och tog längre tid), hade längre varv så hann jag inte med att göra någon mer kroppdel. Så jag hann virka till varv 13 (inte ens hela huvudet) Jag har virkat både enkla varv och dubbla maskor, då du virkar flera gånger i samma maska.
Sedan blev jag sjuk, så jag har varken hunnit fästa eller avsluta mitt arbete. Såhär långt kom jag:
Hinner man inte klart med sitt arbete kan man alltid göra om figuren till något annat. När jag får tid skulle jag kunna göra klart huvudet och virka små öron och ögon så kan man göra en igelkott eller bara en rund boll.
Matereal
Materealet på garnet jag använde var bomull. Det är ett ganska vanligt matereal inom kläder, textiler, förbandsarticklar och hemtextiler. Bomull odlas och växer på bomullsplantager i andra delar av världen som i Afrika. Det måste alltså transporteras till Sverige väldigt långa sträckor, vilket inte är miljövänligt. Transporter via fordon släpper ut otroligt mycket koldioxid. Koldioxid är vad människor och djur andas ut och sedan omvandlar växter det till syre. Syre behövs för att vi ska kunna andas, därför behövs koldioxid. Men det finns ett extremt överflöd av det och det påverkar hela vår jord. Jordens medeltemperatur stiger ju mer koldioxidens värde i procent stiger. Ett varmare klimat leder till klimatförändringar i hela världen. På platser där det ska vara kallt, där djur bara kan leva i kylan som på Antarktis och Arktis, kan inte djur som isbjörnar och pingviner leva till slut på grund av att isarna smälter och luften blir varmare. Platser på jorden där det vanligtvis är varmt, blir det ännu varmare, vilket kan leda till torka, vilket kan leda till mer sjukdomar, svält och djur kan utrotas. Mycket konsekvenser finns det till att jordens medeltemperatur stiger på grund av koldioxidutsläppen vi gör. Fordon och förbränning av fossila bränslen skapar otroligt mycket utsläpp. Därför är inte bomull miljövänligt om den är importerad från andra länder. Det skulle kanske kunna bli mer miljövänligt om man odlade det i Sverige (ekologisk bomull) för då skulle inte naturen påverkas lika mycket, för att bomullen inte skulle behövas transporteras lika långt.Bomull i sig är ett ganska starkt matereal och de är bra att använda till just virkning och amigurumi. När man virkar så pass tight som man gör vid amigurumi, så är bomullsmaterealet ganska lätt att forma och töja, vilket är bra. Materealet är bra att virka med. Det är ganska smidigt och det håller sig på plats och formas bra när man virkar, så att det inte löser upp sig eller blir stora hål. Man ser bra när man virkar med bomull (beroende på vilken färg man har på garnet förstås, som att ljusa färger syns bättre) för att varven och makorna är tighta om man virkar lite hårdare.
Priset på bomull är sådär kan jag tycka. Ett garnnystan gjort av bomull kan du få för 15-30 :-, vilket är ganska billigt. Men ska man ha många garnnystan så blir det lite mer pengar.
Jag tycker om att virka med bomull just för att det är så lätt och starkt att virka med. Det trasslar sig inte så lätt och är skönt att virka med för att det är stabilt.
Resultat
Resultatet tycker jag blev bra. Jag är som sagt var inte klar med min figur , men jag är i alla fall nöjd. Jag har lärt mig att virka och jag tycker att det jag virkade blev väldigt fint. Det ser bra ut, är tighta maskor, fina rätta varv och den är inte ihålig, som det kan bli om man missar maskor. Därför är jag nöjd. Dock vill jag helst inte göra om min figur till något enklare, för jag vill så gärna virka klart min kanin.Om någon annan vill följa samma beskrivning som mig och virka en kanin, så tipsar jag om att ta hem arbetet och virka hemma, vilket inte jag gjorde för att jag har haft så mycket att göra hemma och på min fritid. Jag känner att jag helst hade prioriterar att ta hem och virkat, för då skulle jag kanske i alla fall kunnat virka klart huvudet. Ett bra tips är också att var noga med att räkna sina maskor och varv, skriva upp för att inte missa maskor eller liknande. För tappar man maskor, eller gör dubbelt så blir hela varvet fel. Därför tipsar jag om att ha koncentration och anteckna, då går det mycket lättare.
Jag har lärt mig att virka, vilket är väldigt kul. Jag har lärt mig hur man gör fasta maskor och luftmaskor. Även ur man gör flera maskor i en.
Resultat:
Av: Moa Stockfors 9c 2015
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar